180802_Pulse 103

Pulse

Het jaarlijks groeiende aantal studenten in combinatie met de behoefte aan flexibelere en andersvormige onderwijsruimtes heeft geleid tot de ontwikkeling van het nieuwe onderwijsgebouw Pulse (tussen de faculteiten 3mE en IO). Het is dé plek voor modern activerend onderwijs op de campus en ondersteunt studenten en docenten van alle faculteiten in diverse werkvormen.

Hierbij staan interactie, begeleiding en deskundigheid centraal. Denk bijvoorbeeld aan een interactief werkcollege, een flipped classroom of videoconferencing. Naast onderwijsruimtes biedt het gebouw op de begane grond ruimte aan horeca met ca. 200 zitplekken voor ontspanning en zelfstudie.

Energieneutraal
Pulse is het eerste energieneutrale gebouw op de campus van de TU Delft. Het gebouw heeft energielabel A++++. Op het dak liggen 490 zonnepanelen (750 m2) met een jaaropbrengst van 150.000 kWh. De panelen leveren voldoende energie om het gehele gebouw van stroom te voorzien. Daarnaast maakt Pulse gebruik van warmtekoudeopslag in de bodem en is het voorzien van extra isolerend glas. Een intelligent gebouwbeheersysteem ventileert, verlicht, koelt en verwarmt naar behoefte op ruimteniveau. De gevelopeningen zijn zodanig ontworpen dat optimaal wordt geprofiteerd van het daglicht. Hierdoor is minder behoefte aan kunstlicht en dus minder energie nodig. De gelijkstroom-output van de zonnepanelen wordt direct in het gebouw toegepast voor onder andere de verlichting en de USB-C aansluitingen. Het gelijkstroomnet is ontwikkeld in samenwerking met de onderzoeksgroep DC Systems, Energy Conversion & Storage van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Ook Prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de Faculteit Bouwkunde, was betrokken bij de ontwikkeling van Pulse.

 

 

Thema’s
TU Delft – PULSE gebouw
180802_Pulse 051
180802_Pulse 065
TU Delft – PULSE gebouw
180802_Pulse 073-074
Pulse-TUDelft_2625

Onderwijs

Het definitieve ontwerp van Pulse kwam tot stand in nauwe samenwerking met studenten én docenten, waarbij gesproken werd over de indeling van de onderwijszalen, de wensen voor horeca en de sfeer en beleving van het studielandschap in het gebouw. Het resultaat hiervan is bijvoorbeeld dat het gebouw beschikt over veel beschrijfbare muren in de collegezalen, extra lockers en dat het langer open is. Je kan als student overdag je vakken volgen, lekker eten op het terras en vervolgens studeren tot in de late uurtjes.

Onderwijsruimtes
De onderwijsruimtes staan centraal in dit gebouw en zijn gebaseerd op de huidige en toekomstige behoeftes van onze studenten. De nadruk ligt op kleine & middelgrote instructiezalen, variërend van 60 tot 100 personen en drie themaruimtes voor ca. 50 personen. Bovendien komen er twee terraszalen zalen voor 125 personen, om in grote groepen werkcollege te kunnen volgen. Het totaal aantal onderwijsplekken in Pulse is 1.020.
Door het hele gebouw en in de horeca gelegenheden zijn veel verschillende studie- en ontmoetingsplekken. Ook kunnen de plekken in de onderwijszalen in de avonduren en tentamenperiodes dienen als (stilte)studiewerkplek voor studenten.

onderwijs schets

Verbindend element

Om Pulse zo natuurlijk mogelijk in de bestaande omgeving op te nemen wordt het gebouw verbonden met de omliggende gebouwen. Zo sluit het op twee punten aan op 3ME en aan een zijde op Industrieel Ontwerpen met een directe doorgang naar het Learning Lab. Aan de overkant van het plein kun je straks je fiets stallen in een nieuwe en grotere gebouwde fietsenstalling, compleet met een coffeebar en een werkplaats voor fietsen.

Pulse vormt een kruispunt binnen een netwerk van faculteiten en biedt op die manier kansen voor  samenwerkingen tussen verschillende disciplines. Dat zie je ook terug in de vorm van het gebouw. Het transparante ontwerp van het gebouw, de horeca, het terras en het plein maken van Pulse een ontmoetingsplek in het hart van onze campus.

pulse verbindend element
Pulse (5)_filmpje

Duurzaamheid

 

 

Filmpje sustainability

Horeca

In Pulse kun je straks ontspannen of studeren in de horeca op de begane grond met circa 200 zitplekken. Er komen verschillende horeca-aanbieders bij elkaar in een Foodmarket-concept. Dit zorgt voor een uitgebreider en gevarieerder assortiment en past in de nieuwe horecavisie van de TU Delft. Volop keus dus.

Je kunt er elk moment van de dag terecht. Of het nu voor een (internationale) maaltijd is, een hartige snack, iets zoets of koffie. Sommige horeca-aanbieders van lunch en diner worden zelfs regelmatig gewisseld. Het aanbod wordt aangevuld met een mobiele foodtruck op het plein. Momenteel worden de plekken voor de horeca-aanbieders verder uitgewerkt. Ten slotte zit je met mooi weer lekker op het grote terras op het plein.

Pulse By Jarl Everaart-19
Screenshot_filmpje_Pulse_horeca

Het ontwerp

Pulse komt van de tekentafel van Ector Hoogstad Architecten. Het ontwerp is ingetogen en tegelijkertijd is het gebouw een bijzondere en opvallende verschijning aan het plein. Uitnodigend naar zijn bezoekers en voorbijgangers. Licht en transparant door de toepassing van daklichten, vides en glazen gevels. De gevel van Pulse is voor een deel te openen, zodat de horecaruimte op de begane grond overloopt in het plein.

De vorm van het gebouw benadrukt de fysieke verbinding tussen 3ME en IO en vormt daarmee een kruispunt binnen een netwerk van faculteiten. Flexibiliteit in constructie en inrichting zorgen voor multifunctionele inzetbaarheid in tijd en gebruik. Zo kan een aantal zalen door flexibele scheidingen groter of kleiner worden gemaakt en kan de grote terraszaal voor zowel colleges als projectonderwijs worden gebruikt.

bestaande beelden 02-3 (ZONDER DAKTUIN)

Facts & figures

 • Gebouw 33
 • Eerste energieneutrale gebouw op de campus
 • Oppervlakte: 4.700 m²
 • 1.020 onderwijsplekken
 • 2 terraszalen voor 125 personen
 • 8 vlakke zalen voor 60 tot 100 personen
 • 3 speciale ruimtes voor bijzondere onderwijsvormen
 • Ca. 160 zelfstudieplekken
 • Ruime openingstijden
 • Diverse horecaexploitanten bij elkaar
 • Terras op het plein
 • Ca. 200 zitplekken horeca
 • Aansluiting op omliggende gebouwen (3mE en IO)
 • ca. 750 m2 PV-cellen
 • Warmtekoudeopslag in de bodem

Planning

 • Start project: juni 2014
 • Ontwerp: december 2014
 • Uitvoering: najaar 2016
 • Oplevering: september 2018

Thema’s

 • Duurzaamheid
 • Living Campus
 • Onderwijs
Interview Pulse – Iris en Lucy_1

Interview Pulse

Lucy Mackie Projectmanager Campus and Real Estate

& Iris van Loon Coördinator onderwijsruimtes O&S

‘Functionaliteit zonder fratsen’

Lucy Mackie Projectmanager Campus and Real Estate

& Iris van Loon Coördinator onderwijsruimtes O&S

Vanwege het jaarlijks groeiende aantal studenten en de behoefte aan andere en flexibelere onderwijsruimtes ontwikkelt de TU het nieuwe onderwijsgebouw Pulse. Het pand komt tussen de faculteiten 3mE en IO te liggen en wordt dé plek voor modern onderwijs. Een…

Lees verder

Bekijk campusplattegrond

Delen

Deel onze content met anderen

 • Share
 • Tweet
 • Email