Interview Sport&Cultuur – Raymond en Erik

‘The needs of young people’

Interview Upgrade Sport & Cultuur

Erik de Vos Facility Manager Campus and Real Estate & Raymond Browne Manager Sport & Cultuur

De unit Sport & Cultuur van de TU Delft breidt uit met nieuwe faciliteiten, zoals een derde sporthal, multifunctionele zalen, een Innovation Lab, conceptstore, Playground, kantoorruimte en horeca. Na oplevering in het derde kwartaal van 2018 wordt het aanbod zoveel breder dat de naam Sport & Cultuur de nieuwe lading nauwelijks nog dekt.

Erik de Vos is facilitair projectadviseur en accounthouder voor, onder andere, Sport & Cultuur. In die rol waakt hij over de logistieke en organisatorische zaken die bij nieuwe projecten komen kijken. Erik werkt al 31 jaar bij de TU. Manager Sport & Cultuur Raymond Browne weet dit getal te overtreffen met 37 dienstjaren bij de TU. Op een uitstapje van 10 jaar bij HR na, was hij altijd bij cultuur, en later ook sport, betrokken.

Waarom deze uitbreiding en upgrade?

Raymond: “Vanwege de sterk gegroeide belangstelling voor de activiteiten. Die vonden we in 2005 eigenlijk te laag voor het bedrag dat er aan werd uitgegeven. Vanuit de gedachte dat sport en cultuur bijdragen aan het afleveren van ‘creatieve engineers met een maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel’ zijn we het aanbod toen gaan verbeteren.”

Erik: “Dit betrof zowel de accommodaties als de programma’s. Er kwam kunstgras, betere fitnessapparatuur, goede horeca en nog veel meer. Ook werd er goed geluisterd naar studenten. Een voorbeeld: toen Amerikaanse studenten aangaven lacrosse te willen spelen, richtten we een vereniging op. Zo steeg het aantal jaarlijkse deelnames van 300.000 in 2005 naar 1,2 miljoen nu. Dit is deels autonome groei en deels het gevolg van de stijging van het aantal studenten in die periode, van 13.000 naar 21.000.”

Raymond: “De keerzijde van dit succes is dat je tegen de grenzen van je capaciteit aanloopt. Veel verenigingen hebben een ledenstop en de vrije activiteiten die je online reserveert waren al eens in 25 seconden volgeboekt. Er zijn zelfs studenten die software hebben geschreven die automatisch lege plaatsen boekt. De uitbreiding is dus zeker zeer welkom.”

Wat betekenen de uitbreiding en upgrade voor de studenten?

Raymond: “In de eerste plaats dat de wachtlijsten verdwijnen. Maar we hebben ook naar onze visie gekeken en onze drijfveer verbreed naar ‘the needs of young people’. Dit betekent dat thema’s als Balans (in je leven), Uitgaan, Maatschappij en de Maakcultuur straks ook aandacht krijgen. Dat vraagt om nieuwe samenwerkingsverbanden. De nieuwbouw maakt dat fysiek ook mogelijk. Door de twee bestaande gebouwen van sport en cultuur met elkaar te verbinden, kunnen ook de programma’s een verbinding met elkaar leggen. Verder komt er een hal met een centrale entree en een voor- en achterplein dat we de Playground noemen. Aan de Playground komt een derde grote sporthal en zalen voor dans, body & mind, oosterse vecht- en concentratieactiviteiten en verschillende multifunctionele ruimten. Aan de voorkant verschijnt een conceptstore waar groepjes studenten een tijd lang een eigen zaak kunnen runnen. Ook tuigen we een Innovation Lab op waar we aan de slag gaan met de nieuwste mogelijkheden op het gebied van digitale productietechnieken, zoals 3D printen. De huidige Cultuurfoyer wordt een soort huiskamer waar studenten zelf voor de programmering zorgen. Ook laten we bewust vierkante meters leegstaan om die later spontaan in te vullen. Tot slot hebben we de ambitie om hier een studentenboerderij te starten, met volkstuintjes maar ook kippen, varkens, koeien en geiten.”

Interview Sport&Cultuur – Raymond Raymond Browne  

Wat zijn de grootste uitdagingen, nu en straks?

Erik: “Voor nu is dat het openhouden van de ‘winkel’ tijdens de verbouwing. De bestaande locaties doen we zoveel mogelijk in de zomermaanden. De medewerkers hebben hier eigenlijk het meeste last van. Raymond en zijn mensen kamperen vanaf nu een jaar in tijdelijke ruimten. Daarna krijgen ze nieuwe flexplekken.”

Raymond: “Flexibeler werken hoort bij de nieuwe visie. Dat betekent bijvoorbeeld ook dat medewerkers meer vrijheid moeten krijgen om te beslissen over verzoeken van studenten.”

Waarom mogen we hier trots op zijn?

Erik: “Sport & Cultuur heeft een heel duidelijke visie op wat ze de student wil bieden. En dat is een heel breed palet aan activiteiten die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling. Dat maakt dat de ‘living campus’ hier vorm krijgt op een manier die uniek is in Nederland. In hardware en in content.”

Interview Sport&Cultuur – Erik Erik de Vos  

Gerelateerde projecten

Nieuwbouw X

Upgrade X

Het aantal bezoeken per jaar aan X, het sport- en cultuurcentrum op de campus van de TU Delft is de afgelopen jaren sterk toegenomen en stijgt nog altijd. Het…
Lees meer

Delen

Deel onze content met anderen

  • Share
  • Tweet
  • Email