Terugblik symposium Bouwen voor de Wetenschap

Meer dan honderd bezoekers trok het FMVG symposium Bouwen voor de Wetenschap op dinsdag 9 mei. Aan de hand van de praktijkcasus Nieuwbouw TNW hoorden collega-bouwers van universiteiten, ziekenhuizen en andere publieke instellingen de best practices en leerpunten die zijn opgedaan bij de bouw van het nieuwe faculteitsgebouw.

In februari 2016 openden de deuren van het nieuwe gebouw van de faculteit Technische Natuurwetenschappen (TNW) in Delft. Het ontwerp- en bouwproces ervan is net zo bijzonder als het gebouw zelf. Het combineren van zeer hoge en specifieke gebruikerseisen voor onderzoek met flexibiliteit voor toekomstbestendig onderwijs én comfort was een nieuwe uitdaging voor opdrachtgever en opdrachtnemers.

Nadat directeur Facility Management en Vastgoed van de TU Delft, Anja Stokkers, iedereen welkom had geheten, deed Marleen Hermans de aftrap. Vanuit haar leerstoel Publiek opdrachtgeverschap in de bouw gaf zij haar visie. Silvy Leijh, manager Projecten bij FMVG introduceerde de praktijkcasus Nieuwbouw TNW, waarna Michiel Kreutzer, afdelingshoofd ChemE bij TNW vertelde hoe zijn afdeling het ontwerp van het nieuwe gebouw en de verhuizing heeft beleefd.

In vier themasessies gingen bij het project betrokken adviseurs zoals Aronsohn Management, Ector Hoogstad Architecten, Valstar Simonis en de bouwcombinatie Hurks-Kuijpers/ULC in op de contractvorm, het ontwerp van het gebouw, de gebruikerseisen en bouwen in BIM. De middag werd afgesloten met rondleidingen in het nieuwe faculteitsgebouw van TNW en een netwerkborrel.

Gerwin van der Panne

Gerwin van der Panne

Adjunct-directeur
Aronsohn Management Raadgevend Ingenieurs B.V.
Joost Ector

Joost Ector

Directeur/projectarchitect
Ector Hoogstad Architecten
Basjan Snoeij

Basjan Snoeij

Senior adviseur bouwfysica en akoestiek
Peutz
Theo de Boer

Theo de Boer

Directeur/senior adviseur
Valstar Simonis
Rob Weststrate

Rob Weststrate

Afdelingshoofd Beheer & Onderhoud
dienst FMVG TU Delft
Gijs Weijnen

Gijs Weijnen

Projectleider
Ector Hoogstad Architecten
Kelvin Berghorst

Kelvin Berghorst

Teamleider Strategisch Campusmanagement
dienst FMVG TU Delft
Eric Steinebach

Eric Steinebach

Vestigingsdirecteur/senior adviseur
Valstar Simonis
Esther Reinders

Esther Reinders

Afdelingssecretaris Bionanoscience
faculteit TNW TU Delft
Alexander Hoos

Alexander Hoos

Informatie manager
Kuijpers Installaties
Marleen Hermans

Marleen Hermans

Hoogleraar Publiek Opdrachtgeverschap in de Bouw
faculteit Bouwkunde TU Delft
Janneke Kamstra

Janneke Kamstra

Senior projectmanager
Nieuwbouw TNW, FMVG TU Delft
Michiel Kreutzer

Michiel Kreutzer

Afdelingshoofd ChemE
TNW TU Delft
John Kalkman

John Kalkman

Adviseur
Valstar Simonis
Johan Bredenbeek

Johan Bredenbeek

Bedrijfsleider
ULC Installatietechniek B.V.

Downloads

Het plenaire gedeelte

Download de presentaties.

Innovatieve contractvorm als basis voor samenwerking

Download de presentaties.

Het nieuwe TNW-gebouw: knooppunt in een kennisnetwerk

Download de presentaties.

Meten = Weten: Gebruikerseisen in beeld

Download de presentaties.

Samen bouwen in BIM

Download de presentaties.

Bouwen voor de wetenschap

Download het symposiumboekje met achtergrondinterviews met de sprekers.

Aronsohn
Aronsohn is een toonaangevend ingenieursbureau gespecialiseerd in het ontwerp en berekening van complexe bouwconstructies in beton, staal en hout. Daarnaast is Aronsohn actief in het bouwmanagement voor de bouw, en de renovatie van middelgrote en grote utilitaire projecten. Met het hoofdkantoor in Rotterdam en de vestiging in Eindhoven zijn wij in het gehele land actief en vaak betrokken bij prestigieuze projecten.
Ector Hoogstad Architecten
Ector Hoogstad Architecten ontwerpt complete en onderscheidende architectuur in dienst van haar gebruikers. Dat doen we vanuit de overtuiging dat architectuur enerzijds waardevolle kwaliteit aan het leven van deze mensen toevoegt en anderzijds de wereld een stukje mooier en interessanter maakt. Onze gebouwen zijn daarom goed, mooi, slim én leuk. Met minder nemen we geen genoegen.
Valstar Simonis
Valstar Simonis is al sinds 1948 een onafhankelijk Nederlands advies- en ingenieursbureau op het gebied van duurzaamheid, comfort en veiligheid in gebouwen. Zij adviseren en ontwerpen de benodigde technische installaties vanuit de disciplines Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Meet- en Regeltechniek.
Peutz
Peutz adviseert op het gebied van akoestiek, lawaaibeheersing, trillingstechniek, bouwfysica, duurzaam bouwen, wind- en milieutechnologie, veiligheid en arbeidsomstandigheden.
Pieters Bouwtechniek
Pieters Bouwtechniek is een onafhankelijk ingenieurs bureau in constructieadvies; van constructieontwerp en advies tot de oplevering van het gebouw aan toe. Met vestigingen in Haarlem, Utrecht, Delft, Amsterdam en Zwolle.
ABT
ABT is een multidisciplinair ingenieursbureau dat de kennis van haar medewerkers snel, flexibel en doelgericht combineert. Onze dienstverlening richt zich op de kennisgebieden constructies, civiele techniek, bouwkunde, bouwfysica en installatietechniek. Ook ontwerp-, project- en bouwplaatsmanagement behoren tot onze specialisaties.
Hurks
Hurks ontwikkelt, bouwt en onderhoudt ruimtes waar mensen comfortabel kunnen wonen, werken, winkelen en recreëren. Hurks heeft alle disciplines in huis om in de totale bouwkolom te kunnen acteren; van vastgoedontwikkelaar en bouwer tot en met toeleverancier en handelsonderneming.
Kuijpers
Kuijpers installaties draagt bij aan een gezonde omgeving. Wij werken aan toekomstbestendig technische installaties. Toekomstbestendig betekent voor Kuijpers: zuinig omgaan met schaarse middelen. Onze ambitie is om alleen nog energieneutrale en gezonde installaties te realiseren. Dat zit in de genen van ons familiebedrijf.
Waldner
WALDNER Laboreinrichtungen GmbH & Co. KG is een onderneming van de WALDNER Ondernemingsgroep. Wij ontwikkelen en produceren in de Zuid-Duitse plaats Wangen in de Allgäu al meer dan 60 jaar laboratoriuminrichtingen voor elke mogelijke toepassing.
TU Delft
De TU Delft bestrijkt praktisch het gehele spectrum aan ingenieurswetenschappen. Deze wetenschappelijke breedte is de basis voor haar robuuste wetenschappelijke profiel. De onderzoeksvragen waar de TU Delft aan werkt worden sterk geïnspireerd door grote maatschappelijke uitdagingen voor de toekomst.
ULC
ULC is een multidisciplinair installatiebedrijf. ULC houdt zich bezig met de realisatie van complete gebouwinstallaties in utiliteitsprojecten. ULC staat voor innovatieve ideeën, duurzame oplossingen en een optimaal resultaat.