Kluyverpark – Rik Linssen, Iljoesja Berdowski_2

‘Groen als verbinding tussen de gebouwen’

Interview Kluyverpark en Omgeving TNW Zuid

Iljoesja Berdowski Ontwikkelmanager FMVG & Rik Linssen General Manager Reactor Instituut Delft

De verhuizing van de faculteit Technische Natuurwetenschappen naar het zuiden van de campus had grote gevolgen voor de directe omgeving. Om een extreem trillingsarm gebouw neer te zetten, moet ook de buitenruimte trillingsarm zijn. Dit werd mogelijk door maatregelen als het afsluiten van een aantal wegen en het verplaatsen van de keerlus voor de toekomstige tram. Zo werd de Kluyverweg afgesloten voor verkeer en veranderd in een park: het Kluyverpark.

Deze nieuwe groenvoorziening past in de campusvisie dat ruimte, groen en water bijdragen aan prettig studeren, werken en ontspannen.

Iljoesja Berdowski en Rik Linssen studeerden beiden ooit aan de TU Delft. Iljoesja deed Bouwkunde en Rik Scheikundige Technologie na zijn studie Scheikunde in Utrecht. Iljoesja werkte eerder in de seniorenhuisvesting en bij een woningcorporatie, Rik in de olie en bij Fuji. Nu is Iljoesja Ontwikkelmanager bij FMVG (directie Facilitair Management & Vastgoed) en Rik is General Manager bij het RID (Reactor Instituut Delft).

Waarom een park?

Rik: “De komst van TNW vereiste een trillingsarme omgeving, omdat er wordt gewerkt met nanotechnologie. Samen met de nabijgelegen faculteit LR (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek),  het RID en Technopolis kon de aanleg van een park worden gerechtvaardigd. Een park geeft geen storende trillingen.”

Iljoesja: “Daarbij past de aanleg van een park perfect in onze visie van een ‘Living Campus’, een plek waar je graag wilt verblijven. Studenten kiezen namelijk niet meer alleen voor een studie, hoogleraar of type onderzoek, maar ook voor een bepaalde omgeving. Onze campus, een van de grootste van Europa, moet een fijn stadje zijn met een groene, polderachtige structuur. Een plek waar de voetganger centraal staat, de fiets te gast is en de auto op de ringwegen blijft.”

Kluyverpark – Rik Linssen_bijgesneden Rik Linssen  

Wat biedt het Kluyverpark studenten, medewerkers en bezoekers?

Iljoesja: “Een aantrekkelijke en kwalitatieve buitenruimte. Er stonden al grote bomen en die zijn gebleven. Daarmee wordt het direct een volwassen park. Op de ‘olifantenpaden’, dat zijn de routes die mensen uit zichzelf logisch kiezen, zijn brede paden aangelegd als ‘shared space’ voor fietsers en voetgangers. Er is veel aandacht besteed aan de verlichting en banken, of beter: de uitnodigende ziteilanden.  Fraai zijn ook de wadi’s (Water Afvoer Door Infiltratie) en hun bruggen. Al deze onderdelen komen uit de door ons ontwikkelde toolbox. Hierin zijn alle ‘bouwsteentjes’ bepaald die we op de gehele campus gaan toepassen, bijvoorbeeld het type lichtmasten, bankjes, tegels en stenen. Zo willen we komen tot een uniforme herkenbaarheid van alle, nu vaak nog versnipperde, onderdelen.”

Wat zijn of waren de grootste uitdagingen op weg naar de totstandkoming?

Rik: “Ik had als eis dat het RID via twee entrees goed bereikbaar zou blijven, onder andere voor hulpdiensten. Maar volgens de toolbox mocht er geen asfalt komen. Na een pittige discussie vonden we de oplossing  in een asfaltweg aan de Mekelweg die wordt afgesloten door een poller (verzinkbare paal).”

Iljoesja: “Die parallelweg valt nauwelijks op en de hoge bomen erlangs konden blijven staan. Dit was een vereiste omdat trekvogels ze gebruiken als tussenstop. Ook bij de laad- en losplek van TNW speelden tegengestelde belangen. Er moeten daar zo’n 20 vrachtwagens per dag terecht kunnen, maar hoe voorkom je dat het een industrieterrein of een achterkant wordt? Ook daar is een goede balans gevonden tussen esthetische kwaliteit en functionaliteit.”

Kluyverpark – Iljoesja Berdowski_bijgesneden Iljoesja Berdowski  

Waarom mogen we trots zijn op het Kluyverpark?

Rik: “Het verschil tussen toen ik hier in 2005 begon en hoe het er nu uitziet is enorm: een mega verbetering!”

Iljoesja: “Ik ben ook trots op het proces. Alle betrokkenen hebben zich actief ingezet voor de inrichting van deze omgeving . We hebben dit echt samen tot een succes gemaakt.”

Rik: “Het is nu aan de gebruikers. Gaan zij het park gebruiken en waarderen wat is hier gecreëerd? Dat wordt ‘the proof of the pudding’.”

Gerelateerde projecten

Kuyverpark herfst

Kluyverpark en Omgeving

De komst van de faculteitsgebouw Applied Sciences naar het zuiden van de campus had gevolgen voor de omgeving. Er moest voldaan worden aan de hoge trillingseisen voor de nieuwbouw. Er zijn daarom…
Lees meer

Delen

Deel onze content met anderen

  • Share
  • Tweet
  • Email